Дома > Вести > Вести од индустријата

Како да купите висококвалитетна конзервирана храна со месо?

2022-04-22

Конзервираната храна е храната со која често контактираме во нашиот живот. Многу луѓе сакаат да јадат конзервирано месо од секаков вид, но како да изберете висококвалитетно конзервирано месо? Ајде да ви го претставиме.

canned meat food

Општата храна како месо, риба, зеленчук и овошје може да се конзервира. Конзервираната храна главно се става во празни лименки, се дегазира и се затвора, а потоа се загрева и стерилизира за да се постигне целта на складирање. Затоа, кога процесот на стерилизација или запечатување не е ригорозен, содржината на конзервирана храна лесно се влошува и не може да се јаде. Кога купувате лименки, треба да обрнете внимание на следниве аспекти:
1. Дали типот на резервоарот е нормален
Ако најдете експанзија, конвексно капаче од шише, еластична конзерва или конкавна конзерва при купувањето на конзервирана храна, не ја купувајте, бидејќи таквите лименки најверојатно се расипале и не можат да се јадат.
canned ham luncheon meat

2. Рѓосано или изгребано
Рѓата од конзервата веројатно ќе предизвика перфорација на конзервата и влошување на храната. Има гребнатини и искривени зглобови на телото на лименката, кои може да бидат предизвикани од судир и гребење при ракување или складирање. За да го обезбедите квалитетот, обидете се да не купувате такви лименки.
3. Дали конзервата е цврсто запечатена
Земете ја конзервата и нежно протресете ја. Ако истече сок, тоа значи дека печатот не е цврст и не го купувајте.
canned luncheon meat

4. За адитиви
На некои лименки, ќе биде означено дека во конзервите се додаваат некои адитиви. Сè додека ги исполнуваат прописите, потрошувачите можат лесно да ги јадат.
5. Датум на производство и рок на траење
Датумот на производство не е показател за да се оцени квалитетот на лименките, бидејќи квалитетот на лименките е исто така тесно поврзан со различни фактори на животната средина за време на складирањето. Но, не купувајте лименки на кои им е истечен рокот на траење или не се јасно датирани.
Горенаведеното е препорачаниот начин за купување на конзервирано месо. Ако многу сакате конзервирана храна, можеби ќе ги погледнете овие детали кога ќе ја купите следниот пат.
canned pork luncheon meat

We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept