Дома > Вести > Вести од индустријата

Процесот на производство на конзервирана храна

2021-11-09

Основниот процес на обработка наконзервирана хранагенерално вклучува низа процеси како што се избор на суровина, чистење, лупење, сечење, пред готвење, додавање додатоци, стерилизација, издувни гасови, ладење, пакување и така натаму. Секоја врска треба строго да го контролира квалитетот. Откако операцијата грешка ќе влијае на квалитетот на финалниот производ.

Прво, изборот наконзервирана хранаповажна е суровината, која е основната алка за обезбедување квалитет на преработка на конзервирана храна. Според барањата на конзервирана храна, изберете суровини со соодветна свежина, големина и зрелост. Површината на суровините треба да биде без болести и механички оштетувања. Отстранете ги суровините кои се збрчкани, скапани и не ги исполнуваат барањата, за да се олесни работата на последователната работа.

Второ, кора. За некои суровини наконзервираната храна, потребен е третман со лупење, како жолта праска, портокалова и сл. Во процесот на лупење внимавајте на заштитата на пулпата, одржувајте ја првобитната форма и справувајте се со оштетениот дел во процесот на лупење. Во оваа врска, некои суровини треба да се денуклеираат, како што е глог. При денуклеирање треба да се придржуваме до принципот на намалување на отпадот и да не ја оштетуваме оригиналната форма на суровините.

Трето, се сече на парчиња(конзервирана храна). За некои суровини со голем волумен, тие треба да се исечат на мали парчиња за лесно складирање и потрошувачка. За време на сечењето, ќе се донесат соодветни методи и големини на сечење според барањата на конзервираната амбалажа и карактеристиките на суровините, а оштетените делови треба да се третираат посебно.
We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept